У сімействі офісних меблів - столи виділяють в чотири основних види: робочі столи, в т.ч. столи керівників і персоналу; комп'ютерні столи; столи приставні; столи для нарад і переговорів. Робочі місця керівників і співробітників в офісі можуть складатися з декількох частин, різноманітність офісних меблів дає місце для фантазії, наприклад, двох невеликих столів і кутового елемента, а можуть являти собою єдине ціле складної форми - величезний робочий стіл.

Людині властиво часто міняти положення тіла, тому протягом дня зручно і корисно працювати на декількох різних рівнях, і це підтверджено даними фізіології і ергономіки. Ідея постійної зміни офісного простору поширюється не тільки на офісні стільці і крісла, але і на всю офісні меблі. З'являються «дворівневі» робочі поверхні для роботи сидячи і стоячи. У деяких моделях офісних столів передбачено регулювання кута нахилу кришки столу відносно підлоги.

Сучасний робочий офісний стіл може являти собою практично будь-яку геометричну фігуру: прямокутник, квадрат, коло, овал, - або мати незвичайну хитромудру форму з напівкруглим вирізом. Стіл може мати бічні і задні стінки або окремі ніжки - три або чотири.

Модні напрямки є і в офісних меблів. Прямокутні стільниці поступово виходять з моди, поступаючись місцем округлим формам, плавним лініям і «зрізаним» кутам. Ергономічні обриси новітніх офісних столів зручні і важливі, в першу чергу, для працюючих за ними людей.

Крім того, сучасні офісні меблі і робочі столи мають розвинені надбудови над стільницями, що включають систему полиць для розміщення робочих матеріалів.

Офісні столи з тумбами викочувань на колесах приходять на зміну одно- і двотумбові письмових столів. Масивність офісних меблів змінюється легкістю і елегантністю, «незграбність» і грубість форм - «обтічністю» обрисів.
Однак тенденції в моді на офісні меблі для персоналу часто не роблять впливу на вибір меблів для кабінетів керівника. Багато «босів» як і раніше цінують солідність і грунтовність класичних офісних меблів, адже такі меблі відповідають їх світогляду і положенню в суспільстві.

Замість окремо розташованих столів для персоналу в сучасному офісі з'являються так звані «робочі станції» (work stations), що об'єднують два або декілька робочих місць в єдиний простір. Таким чином створюється спільна робоча поверхня, що сприяє спільній роботі людей.

Щоб персонал офісу був більш мобільним, для роботи використовуються не тільки стільці і крісла, але і столи на роликах або колесах. Такий пересувний стіл можна поставити в будь-якій точці приміщення і зібрати за ним співробітників, що беруть участь в роботі по певній проблемі.

На звичайний офісний стіл ставлять тільки ноутбуки, для стаціонарного РС краще придбати спеціальний комп'ютерний стіл. В принципі, підійде і комбінований робочий стіл з висувною площиною для клавіатури і нижньою полицею для системного блоку (щоб масивний короб не захаращував поверхню столу).

Невеликі приставні столи зазвичай є допоміжними елементами робочих місць. Вони необхідні при нестачі простору за основним столом, до додаткових частин столів можуть підсаджуватися колеги для обговорення ділових питань. Офісний приставний стіл може бути нижче основного робочого столу, він встановлюється або збоку, або перпендикулярно йому.

У кабінеті керівника приставний стіл служить для прийому відвідувачів і підлеглих. Форми приставних столів також різноманітні, це може бути як традиційний прямокутник, так і півкруг або сектор кола. Столи для нарад і переговорів із серії офісних меблів зазвичай мають овальну або круглу форму. Якщо у зустрічі бере участь велика кількість людей, встановлюється ціла система столів, часто теж утворює овал. Ця геометрична форма робочих поверхонь сприяє співпраці сторін і досягненню компромісу.

Матеріали, для офісних меблів, вживані у виробництві офісних столів, дуже різноманітні: натуральне дерево, МДФ, ДСП, скло, метал і пластик. З цільної деревини (масиву або шпони) зазвичай роблять столи керівника. Натуральний шпон також використовується в якості облицювального матеріалу. ДСП і МДФ - найпоширеніші матеріали для робочих столів персоналу. Поєднання цієї основи з високоміцними, водостійкими і гігієнічними покриттями, ламінатом або меламіном, дає прекрасний результат. Для підвищення практичності меблів для офісу кромки стільниць зазвичай обклеюють стрічкою з ПВХ.

Застосування високоміцного меблевого скла дуже поширене зараз у виробництві офісних меблів. Скляні стільниці дуже красиві, практичні і модні. Крім того, їх майже неможливо розбити. З металу роблять ніжки офісних столів, вони можуть бути фарбованими в чорний або сірий колір, а також хромованими. Пластик використовується як матеріал для ніжок і полиць комп'ютерного столу.

Останнє з статей
Чим вигідно купувати меблі через інтернет
За допомогою інтернету сьогодні можливо не виходячи з дому робити різноманітні придбання. Тепер зовсім необов'язково вир...
Найдорожчі меблі у світі
Кожна людина хоче прикрасити та обставити свій будинок якнайкраще. Все залежить від фінансів, які господар будинку може ...
Практичні поради щодо оформлення кабінету керівника в англійському стилі
Кабінет керівника компанії уособлює собою вираз характеру свого господаря. Оформлення і обстановка в кабінеті можуть баг...
Вибираємо комп'ютерні столи для офісу
Практично в кожному офісі, нехай навіть і невеликому, завжди є комп'ютер, за яким працюють співробітники фірми. Комп'юте...