Важливим елементом оформлення будь-якої кухні є її фасад, оскільки саме на нього направляється погляд людини, що входить до кімнати. Фасад повинен доповнювати і вигідно підкреслювати стиль кухні.

Насамперед, визначимося зі значенням терміну «фасад». Це сукупність дверей шаф, передніх частин ящиків і т.п.

Вид фасаду багато в чому залежить від матеріалу, з якого він виготовлений. Класичним, і в той же час досить дорогим, матеріалом є натуральне дерево. Оброблена спеціальним чином деревина дозволяє зробити кухонний фасад вологостійким і довговічним. Часто такий фасад прикрашають різьбленням або декоративними елементами. Використання сучасних технологій при обробці натуральної деревини дає можливість оформити такий фасад в будь-якому стилі: від класики до модерну. Щоб переконатися, що фасад виготовлений з натурального дерева, досить доторкнутися до нього - покриття буде гладким і теплим. Цей матеріал є абсолютно екологічно безпечним, оскільки дерево проходить тільки такі безпечні процедури, як сушка, шліфування, грунтовка і покриття лаком або маслом. Ціна варіюється залежно від породи дерева і його якості. Так, ціна фасаду з сосни буде значно менше, ніж якщо він виготовлений з дуба.

Більш доступним за ціною матеріалом є ДСП (деревно-стружкова плита). Завдяки спеціальному просоченню ДСП стає вологостійким і цілком придатним для використання на кухні. Краї таких фасадів доповнюються крайкою, а лицьова сторона шпоном або полімерами (ламінат, меламін). ДСП підлягає обов'язковому сертифікуванню у зв'язку з використанням при її виробництві шкідливих для людини смол, які можуть випаровуватися в процесі експлуатації меблів. Вибравши кухонні меблі з ДСП, обов'язково запитайте у продавця сертифікат відповідності, оскільки ДСП, виготовлена з дешевих низькоякісних хімічних сумішей, під впливом високих температур, які на кухні неминучі, може виділяти токсичні речовини небезпечні не тільки для здоров'я, але й для життя людини.

Також в якості матеріалу для виготовлення кухонних фасадів використовується лакований МДФ. Такий матеріал міцніше натурального дерева і володіє волого- і паростійкими властивостями. Пластичність МДФ дозволяє виробляти фасади різних форм. Для покриття МДФ використовують різні види лаків: матовий, глянцевий або дзеркальний.

Крім МДФ з лакованим покриттям, використовується також МДФ з плівкою ПВХ як покриття, а також пофарбований МДФ. Так, покритий лаком МДФ має дуже привабливий вигляд, однак не має стійкісті до пошкоджень, що робить його не зовсім придатним до використання на кухні. Фарбований МДФ буває різних кольорів, його зручно мити, проте він може постраждати від впливу прямих сонячних променів.

Менш популярними, однак при цьому нічим не поступаються зазначеним вище матеріалами, є сталь і алюміній. Такі фасади виглядають стильно, зберігаючи при цьому практичність. Як правило, сталь використовують в шліфованому вигляді, а алюміній - в анодируваному.

Скло також може виступати в якості матеріалу для кухонних фасадів. Для цього його обрамляють алюмінієвим профілем. Часто скло комбінують з іншими матеріалами, наприклад з ДСП або МДФ.Достатній вибір матеріалів дозволяє кожному конкретному покупцеві зробити свій індивідуальний вибір, виходячи з особистих критеріїв: дешевизна, екологічність або краса.

Останнє з статей
Чим вигідно купувати меблі через інтернет
За допомогою інтернету сьогодні можливо не виходячи з дому робити різноманітні придбання. Тепер зовсім необов'язково вир...
Найдорожчі меблі у світі
Кожна людина хоче прикрасити та обставити свій будинок якнайкраще. Все залежить від фінансів, які господар будинку може ...
Практичні поради щодо оформлення кабінету керівника в англійському стилі
Кабінет керівника компанії уособлює собою вираз характеру свого господаря. Оформлення і обстановка в кабінеті можуть баг...
Вибираємо комп'ютерні столи для офісу
Практично в кожному офісі, нехай навіть і невеликому, завжди є комп'ютер, за яким працюють співробітники фірми. Комп'юте...