Робота за комп'ютером може принести масу незручностей, якщо Ви неправильно сидите. Тому дуже важливо вибрати правильний стіл. Варіантів комп'ютерних столів багато: це може бути стіл з полками, ящиками, на колесах, з додатковими наборами та функціями. Але перш за все потрібно визначити місце розташування столу, що Ви там будете розміщувати, чи будете Ви його пересувати, де знаходитися розетка.

Наявність полиць, ящиків, коліс, варіанти забарвлення - справа смаку. А ось висота столу, глибина, вимоги до якості матеріалу і фурнітури - обгрунтовані науковими дослідженнями в області ергономіки.

Комп'ютерні столи бувають:
1. стійки, в яких компактно розміщуються всі комп'ютерні аксесуари;
2. столи, в яких під ергономікою мається на увазі, що на ньому без всяких дратівливих чинників для користувача стоятиме комп'ютер, а також залишиться досить робочої площі для того, щоб можна було спокійно зайнятися паперовою роботою.

Стійка для комп'ютера і іншого обладнання - це підставка для монітора, шафка для системного блоку, осередок для принтера, висувна панель для клавіатури і, що не обов'язково, але бажано, навісна полиця, на якій можна буде розмістити кілька книг або документів. Компактні габарити добре вписуються в наші традиційно невеликі квартири, всі комп'ютерні приналежності розташовані близько один від одного, легко все дістати.

Але висувна панель для клавіатури не кожному зручна. Вона компактна, але через непотрібної напруги сухожиль, м'язів можливі розтягування зап'ястя.

На що звернути увагу при виборі столу

Що говорить про те, що перед вами якісна річ, - насамперед відсутність відколів після розпилювання, але їх може бути і не видно. Вид використаної кромки, щільна і рівномірна її проклейка по всій довжині деталі.

Головна частина будь-якого столу - стільниця. Для стільниці підходить ламінована або меламінова ДСП. Каширований матеріал підходить тільки для книжкової шафи, що стоїть в кутку. Подряпати поверхню з кашированого матеріалу дуже легко.

На краях зазвичай дуже швидко з'являються відколи й подряпини. Дуже добре, якщо край стільниці оброблений пластиковим, так званим АБС, кантом. Кант може бути врізним або приклеєним - вибір технології за виробником.
Покупцеві гарантується стійкість до механічних і хімічних пошкоджень. Якщо використовується пластиковий кант, то форма стільниці може бути зігнутою, кути заокруглені.

Розмір стільниці повинен бути достатнім для того, щоб за столом можна було писати. Вдома цілком логічно мати один стіл для письма і для роботи з комп'ютером. Але при економії місця, можливий зменшений варіант, коли на столі поміщається тільки монітор, все інше під столом. Зазвичай це пересувний варіант, вузький стіл проїжджає в двері.

Глибина стільниці не менше 80 сантиметрів. Від цього залежить, чи зможете Ви встановити сучасний великий монітор. Зір збереже правильна відстань від монітора до очей, а не кактус, який розсіює негативну енергію. Погляд людини сидячого за комп'ютером повинен бути спрямований зверху вниз. Більш доцільно, якщо монітор буде розташовуватися прямо на стільниці без додаткових полиць. У користувача є варіанти розміщення монітора, його легко можна посунути в сторону. Є новий варіант столу, де монітор розташовується на окремій полиці, яка може прийняти будь-який кут нахилу.

Висувна полиця під клавіатуру кріпиться на сталевих роликових напрямних, які фіксують її в кінцевому висунутому положенні. До речі, місця на полиці повинно вистачити і для клавіатури і для килимка з мишею. Можливий варіант окрема полиця для миші. Дуже зручно мати додаткові висувні полиці під планшетний сканер і принтер. Якщо все це господарство розташовується під столом, потрібно перевірити чи є місце, куди можна витягнути ноги і чи не будуть коліна постійно зачіпати за який-небудь гострий край. Дуже зручно мати спеціальну підставку для ніг. Вона може подаватися окремо.

Обов'язково треба продумати місце для канцелярії та інших дрібниць: ящик, надбудова, додаткова тумба.

Відразу ж у магазині треба з'ясувати питання збірки і доставки столу. Людина з початковими технічними навичками, швидше за все, впорається з його складанням. Якісні меблі обов'язково мають паспорт і повну інструкцію збірки. Якщо ви хочете заощадити на доставці, то в розібраному стані стіл може поміститися на задньому сидінні. Але дізнайтеся, як упаковані всі деталі. ДСП дуже легко побити навіть при невеликих ударах. Меблі з ДСП не рекомендується багаторазово збирати і розбирати.

Комп'ютерний стіл для дітей

До вибору комп'ютерного столу для школярів варто підходити з особливою увагою. Для того щоб дитині було комфортно працювати за столом, він повинен бути певної висоти: стільниця повинна бути вище ліктя дитини на 5-6 сантиметрів і перебувати на рівні його сонячного сплетіння. Можливо, варто придбати регульовані столи і стільці, висоту яких можна змінювати.

Що стосується матеріалу, краще для дітей брати стіл з ДСП з пластиковою кромкою. Кути у таких столів закруглені, а на кожен гвинтик прикріплений спеціальний захисний капелюшок. Лак або фарба повинні обов'язково бути нетоксичними і зносостійкими.

Останнє з статей
Чим вигідно купувати меблі через інтернет
За допомогою інтернету сьогодні можливо не виходячи з дому робити різноманітні придбання. Тепер зовсім необов'язково вир...
Найдорожчі меблі у світі
Кожна людина хоче прикрасити та обставити свій будинок якнайкраще. Все залежить від фінансів, які господар будинку може ...
Практичні поради щодо оформлення кабінету керівника в англійському стилі
Кабінет керівника компанії уособлює собою вираз характеру свого господаря. Оформлення і обстановка в кабінеті можуть баг...
Вибираємо комп'ютерні столи для офісу
Практично в кожному офісі, нехай навіть і невеликому, завжди є комп'ютер, за яким працюють співробітники фірми. Комп'юте...