Офісне крісло сьогодні - це високотехнологічний виріб з безліччю регулювань. Це результат спільної праці інженерів-конструкторів, дизайнерів і лікарів, які працюють над тим, щоб крісло було комфортним, естетичним, функціональним, безпечним для здоров'я і адаптованим до особливостей фізіології людини. Тому сучасне офісне крісло, крім спинки і сидіння, має хрестовину, ролики, газлифт, підлокітники і механізм. Більш «просунуті» моделі забезпечуються підголівником і валиком під поперек.

Хрестовина - на перший погляд найпростіша частина крісла, але це тільки на перший погляд. Насправді - це технологічно складний виріб, що несе на собі все основне навантаження. Найменша неточність виробництва або конструкції - і користувач крісла ризикує отримати солідну шишку на потилиці.

У крісел для керівників, у яких за визначенням високі спинки і велика маса, діаметр хрестовини становить, як правило, від 640 до 700 мм. Якщо таке крісло поставити на хрестовину менше 640 мм (а таке іноді зустрічається - виробник «економить»), то стійкість крісла різко падає.

Зовні хрестовини можуть виглядати однаково, але одна зламається через місяць експлуатації, а інша прослужить десятки років. Надійність хрестовини дуже сильно залежить від якості сировини, з якої вона вилита. І тут ми з жалем мусимо констатувати, що якість вітчизняної сировини залишає бажати кращого. Але виробники досить часто використовують його, тому що воно дешевше.

Деталі з неякісного пластика володіють неоднорідною поверхнею з характерним малюнком «розводи» (неначе запорошене скло протерли брудної мокрою ганчіркою). У своєму первісному вигляді пластик чорного кольору, так що якщо Ви на дешевих кріслах виявите пластик, пофарбований у будь-який інший колір, то це, швидше за все, бажання недобросовісного виробника приховати від очей покупця дефекти сировини.

Ролики бувають різні - з поліпропілену, поліаміду (нейлону), поліуретану. Тверді й міцні ролики з поліпропілену і поліаміду призначені для стандартних покриттів підлоги. Більш м'які ролики з поліуретану (еластичного пластику) будуть ідеальним рішенням у випадку покриття підлоги, наприклад, паркетом або ламінатом з м'яких порід дерева.

У шкірного постачальника (виробника) існують свои стандарти якості на ролики. Тут знову ж стоїть питання про якість сировини. Ще один Важливий фактор - технічна оснащеність виробництва.

Газліфт (газпатрон) - це сталевий балон, наповнений інертним газом. Він дозволяє регулювати крісло по висоті і виступає в якості амортизатора. Про надійність газліфта говорить привласнена йому категорія якості і той світовий стандарт, якому він відповідає (або не відповідає, що також зустрічається). Категорій якості всього чотири. Четверта - найвища.

Механізм сучасного офісного крісла дозволяє домогтися високого ступеня комфорту за рахунок зміни кута нахилу спинки і сидіння, регулювання жорсткості гойдання і фіксації в будь-якому зручному положенні. Вони дуже різноманітні, але загалом їх можна розділити на кілька типів.

Найдосконалішим на сьогоднішній день визнаний синхронний механізм, який автоматично змінює кут нахилу сидіння синхронно з ізмене¬ніем кута нахилу спинки під дією ваги користувача в найбільш оптимальній пропорції (1: 3). Механізм гойдання дозволяє користувачеві, фіксувати кут нахилу спинки в будь-якому зручному положенні. Така конструкція дозволяє користувачеві одним рухом розвантажити хребет і знизити тиск на внутрішні органи.

Центрований механізм гойдання - один з найпоширеніших механізмів, що нагадує конструкцію крісла-гойдалки. Сидіння і спинка одночасно відхиляються відносно горизонтальної осі. У свою чергу механізм гойдання можна розділити ще на дві групи - з фіксацією в будь-якому зручному положенні і з фіксацією в крайніх точках.

Пружинний механізм постійної підтримки спини (BS) - забезпечує постійну підтримку спини користувача. Спинка автоматично повторює рухи користувача - при тиску - відхиляється, при зменшенні тиску - повертається у вихідне положення. Таким чином, спинка знаходиться в постійному контакті зі спиною користувача, забезпечуючи постійну комфортну підтримку. Сидіння в даному випадку залишається нерухомим. Жорсткість тиску спинки регулюється, що дає можливість користуватися даними кріслом людям з різною масою тіла.


Наповнювач. Наповнювач практично у всіх крісел однаковий - пінополіуретан або поролон. За великим рахунком - це одне і теж, але деякі відмінності все-таки є.

Пінополіуретан - це спінений полімер, який практично не має аналогів серед синтетичних і натуральних матеріалів для виготовлення м'яких елементів меблів. Він дуже довговічний і зносостійкий. Як правило, набивка з пінополіуретану виготовляється формованою, тобто вже необхідної товщини, форми і з анатомічним профілем. Такий формований пінополіуретан ідеально підходить для виготовлення спинок і сидінь, особливо з яскраво вираженими зонами підтримки. Крім того, при використанні готових форм виключається можливість для недобросовісних виробників заощадити на товщині або щільності набивання на шкоду її якості.

Поролон - менш довговічний матеріал. Він поставляється блоками різної товщини, з яких потім вирізаються потрібні форми. Деталі з поролону володіють більшою повітропроникністю. Ключову роль в якості і довговічності набивання в цьому випадку грає вже не якість матеріалу, а сумлінність виробника крісел. За рахунок зменшення щільності і товщини поролону можна заощадити, при цьому на зовнішньому вигляді крісла це ніяк не позначиться, а для користувача це буде чревато відсутністю належного зручності і почасти шкодою для здоров'я.

Обивка

В якості оббивки для офісних крісел в основному використовуються різноманітні за структурою і складом синтетичні тканини і натуральна або штучна шкіра. Сучасні синтетичні матеріали мають високу зносостійкість, міцність на розрив і стирання, стійкістю до утворення «катишків». Вони дуже невибагливі у догляді і антистатичні. Мають добру гігроскопічність і повітропроникністю. До складу синтетичних тканин входять комбінації різних волокон, у тому числі натуральних. При виробництві використовуються різні технології плетіння ниток і обробка спеціальними просоченнями. Все це дозволяє досягати високих експлуатаційних властивостей тканин, естетичного зовнішнього вигляду і величезного розмаїття фактур. Натуральна шкіра сьогодні представлена ​​в різних категоріях залежно від способу вичинки, технологій фарбування і якості сировини.

Сучасні синтетичні матеріали набувають все більшої популярності у використанні їх в якості оббивки офісних крісел. Це пояснюється їх високою зносостійкість, комфортність, різноманіттям оригінальних фактур і забарвлень, що створюють модний дизайн.

Найважливіша умова при виборі оббивки - вона не повинна бути слизькою.

Ергономічне крісло. Ергономіка - це наука, яка вивчає психологію і фізіологію людей і дає нам відповідь на питання: «яким чином зберегти здоров'я людини і забезпечити ефективність його роботи». Ергономіка здатна вирішити низку серйозних проблем, що стосуються як окремо взятого співробітника, так і всієї компанії в цілому. Це зниження швидкості і якості роботи за комп'ютером внаслідок підвищеної стомлюваності, зростання числа захворювань опорно-рухового апарату, зростання нервово-психічних захворювань, плинність кадрів.

Ергономічне офісне крісло в поєднанні з ергономічними меблями забезпечує «правильну» робочу позу, перешкоджаючи тим самим виникненню виробничого стомлення, остеохондрозу хребта, гриж дисків, варикозу і ряду інших захворювань. Для цього офісні крісла забезпечуються регульованими підлокітниками, підголівником, валиком під поперек, механізмами регулювання висоти і кута нахилу спинки і сидіння, постійної підтримки спини, гойдання і т.д.

Останнє з статей
Чим вигідно купувати меблі через інтернет
За допомогою інтернету сьогодні можливо не виходячи з дому робити різноманітні придбання. Тепер зовсім необов'язково вир...
Найдорожчі меблі у світі
Кожна людина хоче прикрасити та обставити свій будинок якнайкраще. Все залежить від фінансів, які господар будинку може ...
Практичні поради щодо оформлення кабінету керівника в англійському стилі
Кабінет керівника компанії уособлює собою вираз характеру свого господаря. Оформлення і обстановка в кабінеті можуть баг...
Вибираємо комп'ютерні столи для офісу
Практично в кожному офісі, нехай навіть і невеликому, завжди є комп'ютер, за яким працюють співробітники фірми. Комп'юте...