Пошук кухонних стільниць - це не тільки вибір якісних, красивих і практичних матеріалів, це визначення їх основних функціональних особливостей, відповідно до переваг, стилем і способом життя кожної сім'ї окремо.

Стільниця на кухні є невід'ємною і важливою частиною меблів, а також головним елементом кухонного інтер'єру та домашнього дизайну в цілому. При цьому за все своє існування їй доводиться переносити масу випробувань, на стільницю ми ставимо гаряче і холодне, миємо по сто разів на дню, зачіпаємо гострими і важкими предметами і так далі, всього не перерахуєш. Яку ж стільницю вибрати, щоб вона відповідала всім критеріям господині?


Говорячи науковою мовою, стільниця для столу - це верхня його частина, поверхня, що є робочою та функціональною площею, тим не менш, ще й виконує декоративну і естетичну ролі.Сучасна стільниця являє собою своєрідну плиту товщиною в три або чотири сантиметри, максимально захищену з усіх боків.
Існує великий вибір стільниць, потрібно тільки відповідально і ретельно підійти до питання її добору, щоб ця важлива частина інтер'єру кухні радувала і надихала вас.
У стільницю зазвичай вбудовується побутова техніка, варильна поверхня, мийка і так далі. Так як це основна робоча зона для господині, будь-яка стільниця повинна відповідати таким критеріям і вимогам.

Вимоги до кухонної стільниці:
1. Стійкість до вологи і температурних перепадів;
2. Ударостійкість і жароміцність;
3. Стійкість до механічних пошкоджень і стирання, запахів, плям і забруднень;
4. Доступність і простота прибирання, можливість використання хімічних і абразивних побутових миючих засобів;
5. Не повинна вбирати жир і конденсат;
6. Естетика, краса і функціональність, що теж важливо.

Буває й так, що в єдиному стилі представлені стільниця для барної стійки, робочої зони кухні і обіднього столу, а також підвіконь, це виглядає прекрасно, як один продуманий і логічний кухонний ансамбль.
Різноманітність матеріалів визначає якість самої стільниці, а їх сьогодні безліч, зупинимося на кожному детальніше.


Стільниця з ламінованого ДСП (постформінгу)

Стільниці, які роблять із ДСП ламінованого шаруватим пластиком сьогодні найпоширеніші і користуються відмінним попитом. Їх використовують при виготовленні кухонних, офісних меблів та інших предметів інтер'єру, спеціальних меблів для шкіл, аптек, магазинів, де необхідна міцність, довговічність, стійкість до подряпин і потертостей, стійкість до впливу вологи та температури.
Товщина стільниць коливається від 28 до 38мм.


Ця штучна поверхня приємна на погляд і на дотик, є можливість багатого вибору малюнків, відтінків і фактур, маються матові, глянцеві, дзеркальні, шорсткі і гладкі варіанти.
Постформінг є у продажу у вигляді плит, які вирізаються за відповідним ескізу вже готових меблів і, надалі, монтуються до них за допомогою металевих куточків і саморезов.


Дуже часто кухонний фартух обробляють теж плитами з постформінгу, виходить єдина суцільна і гармонійна композиція, вельми виграшний, бюджетний варіант для кухні.


Стільниці зі сталі

Метал, що може бути надійніше, довговічніше, гігієнічніше і міцніше, ці стільниці дешевше натурального каменю.
Нержавіючу сталь, товщиною близько 80 мм кріплять на лист якісного ДСП за допомогою рідких цвяхів, краї огинають, ретельно заварюють і відшліфовують. Такі стільниці з металу бувають переважно прямими, якщо потрібен кут, він стикується швом і наглухо запаюється, це додатковий і вельми трудомісткий процес, що вимагає спеціального обладнання та навички.
На матовій поверхні шви практично не видно, а на глянцевому вони дуже естетичні й тонкі. Варіантів декору такого топа небагато, кружечки, розлучення, візерунки та орнаменти, або глянсова дзеркальна поверхня, що ефектно для кухонь в стилі хай-тек. Нижню частину стільниці з нержавійки обрамляють пластиком, а край загинають наверх, щоб волога не потрапляла за меблі і шафи.


Металева поверхня витримає будь-який гарячий посуд, можна не боячись ставити на неї розпечені сковорідки і каструлі. А всі подряпини видаляються повторним шліфуванням, яке можна проводити час від часу, повертаючи топу зі сталі абсолютно новий вид. Але врахуйте, що з часом метал тьмяніє і має властивість залишати на собі плями від пальців, що виглядає дуже непривабливо, і це великий мінус.


Дерев'яна стільниця

Для таких стільниць підійдуть виключно тверді сорти деревини, наприклад, сосна, вільха, хвоя, дуб, модрина, береза і так далі.
Стільниця являє собою набірний щит, склеєний з дерев'яних планок. Така технологія дозволяє отримати міцну і зносостійку поверхню, ефектну і ошатну, що нагадує морську палубу корабля. Це найкращий варіант для екологічного, теплого і затишного дерев'яного будинку, де всі меблі дерев'яні, або оброблені натуральним шпоном.


Краї топа з дерева ретельно фрезеруються, кромки і поверхні профарбовують маслом глибокого проникнення, що захищає від вологи, забруднень і перепадів температур. Обробка маслом - це процес складний, що вимагає знань, терпіння і навичок, тому від якості виробництва багато в чому залежить добротність і довговічність самої стільниці, відповідно зростає і ціна готового виробу.
Ціна і якість стільниці залежить від товщини і кількості шарів просочення, чим їх більше, тим краще, а також обробки та оформлення.
Для особливо примхливих і прискіпливих покупців є можливість замовити топ з екзотичних порід деревини, червоних, пробкових або тропічних, ціна такого виробу буде відповідною.
При роботі на такій стільниці з дерев'яного масиву необхідно враховувати вологість повітря, дотримуватися правил температурного режиму і проводити своєчасний, виключно щадний, догляд. Відновити ніжний глянець деревини дуже складно, потрібно професійно володіти шкіркою і вміти шліфувати, тому краще користуватися спеціальними підставками під гаряче і не ставити на неї електричні прилади.
Величезний недолік дерев'яної стільниці в тому, що це ніжний природний матеріал, вимагає відповідного ставлення, догляду, турботи і уваги.


Бетонні стільниці

Новинка у стільниць для кухонь - бетонні стільниці , що виготовляються на замовлення і відповідають потребам будь-якого смаку. З бетону можна виготовити стільницю, за зовнішнім виглядом нагадує стільницю з натурального мармуру. Міцний, стійкий до зовнішніх впливів, водонепроникний матеріал розкриває тут свої декоративні можливості Їх можна шліфувати, полірувати, фарбувати або включати при виготовленні до їх складу такі елементи, як черепашки або камінчики.
Зовнішній вигляд стільниці з бетону залежить від марки цементу, добавок і їх дозування. Бажано поекспериментувати, виготовивши кілька невеликих пробних зразків в маленьких опалубках, і після їх просушування відшліфувати поверхню до отримання необхідного результату.
Використовується цемент марки не нижче М500. Митий, просіяний пісок до 0,3 мм забезпечує рівний колір і гарантує гарну однорідність суміші. Використовують щебінь дрібної фракції.Вимоги по догляду - регулярно проводити захисне просочення.


Скляна стільниця

З цікавих матеріалів для стільниць, приблизно однієї цінової політики та категорії, разом з металом і деревом, виділяється скло. Стіл зі скляною стільницею міцний, стійкий до багатьох видів впливу, крім того, йому можна надати неуявну форму і найефектніший дизайн. Скляні топи роблять з розжареного заводського скла, на яке наносять будь малюнок, візерунок, орнамент або художню розпис, вносять самі різні колірні вкраплення й розлучення, на нього можна наносити навіть фотодрук. Сьогодні такі стільниці все частіше завойовують ринок, беручи в полон серця покупців і дизайнерів своєю оригінальністю, витонченістю, легкістю і неповторністю.


З керамічної плитки або мозаїки

У втіленні в життя плиткової чудо-стільниці можна проявити всю свою фантазію і уяву. Цілком реально самостійно придумати оригінальний візерунок або орнамент, або звернутися за допомогою до дизайнера, а також майстру-плиточнику. Керамічну плитку для стільниці краще брати невеликого розміру, зручна в роботі і монтажі.
Для більшої міцності і надійності стільницю зміцнюють металевим або дерев'яним каркасом, який згодом обклеюють плиткою. Такий святковий топ можна виготовити своїми руками, але пам'ятайте, що така поверхня вимагає більш ретельного і своєчасного догляду, на неї можна ставити занадто гарячі або холодні предмети, стежити за кількістю забруднень і їх змістом, не зловживати хімікатами й абразивними миючими речовинами. А затирка між швами вимагає постійного відновлення і ретельного миття.


Стільниця зі штучного каменю

Штучний камінь - особливий матеріал. Основа штучних каменів - пісок, кварц, акрил, скляні волокна, бауксит і сильні пов'язують. Штучний камінь легше натурального, простий в обробці, гігієнічний, готується і жаростійкий (витримує нагрівання до 230 градусів), відрізняється високою стійкістю до стирання й подряпин, що пояснюється більшою твердістю його мінерального наповнювача і негорючістю при короткочасному впливі полум'я.
Акриловий камінь являє собою продукт з непористою структурою, відповідно, він не вбирає рідини, в тому числі розчинники, фарбувальні речовини і хімікати, не підвладний бактеріям і грибкам, а значить, безпечний для здоров'я і екологічний, не боїться агресивних навколишніх середовищ. Навіть при сильному забрудненні штучний камінь не вимагає особливо ретельного догляду, його поверхню протирають ганчіркою, зволоженою мильним розчином і все.
Багатство фактур і відтінків вразить навіть найвимогливішого покупця, від традиційних, граніт, мармур, кварц, піщаник, до найдивовижніших і оригінальних, з салатовим, неоновими, рожевими і лимонними відтінками і вкрапленнями.
Недоліком цього штучно-кам'яного досконалості є лише висока ціна матеріалу, чим товще листи стільниці, тим вище її вартість. Товщина виробу варіює від трьох до дванадцяти міліметрів. Тонку акрилову плиту фіксують на лист ДСП, товсту на каркас з металу, пристінковий бортик і декоративний бордюр кріпляться за спеціальною безшовною технологією.


Якщо порівнювати штучний камінь і натуральний , то за багатьма показниками штучний камінь перевершує натуральний. Технологія обробки штучного каменю добре відома всім будівельникам і виробникам меблів. Штучний камінь обробляється будь-якими видами деревообробного інструменту, відмінно склеюється з утворенням абсолютно невидимого стику між окремими деталями, прекрасно шліфується і полірується. Використовується для обробки кухонних стільниць, меблів в ванні кімнати, надає багатий вигляд будь-якій рецепшн-стійці. Так само зі штучного каменю роблять вишукані кухонні раковини.


Натуральний камінь в ролі стільниці для кухні

За своєю величчю, міцності і зносостійкості жоден матеріал не зрівняється з природним каменем. Стільниця з натурального каменю - це, безперечно, цариця кухні, яка задає тон всьому домашньому інтер'єру. Мармурова стільниця, гранітна та будь-яка інша виготовляється з кам'яної плити товщиною два-три сантиметри. Це чудовий матеріал для кухні, який не боїться вологи і перепадів температури, стійкий до стирання і подряпин, ударів і плям, є можливість шліфування, щоб повернути стільниці з каменю первозданний вигляд і колір.


Кам'яний топ легко миється, він екологічно чистий, наповнений живою енергетикою і теплотою, така стільниця викликає захоплення, ще б частинка природи прямо у вас вдома. Зрозуміло, що за розкіш необхідно платити, таке задоволення коштує не дешево. Ціна на мармурову стільницю буде трохи нижче, у зв'язку з відносною непрактичністю каменю мармуру, в порівнянні з гранітом, наприклад. Але повірте, це ціна виправдовує себе, камінь особливий, індивідуальний, характерний і красивий.


Серед такого розмаїття видів матеріалів для стільниць, кожен зможе знайти собі варіант на смак, бажання, перевагу і розмір сімейного бюджету.


Отже, підіб'ємо підсумки
Одними з найдешевших є стільниці з ДСП або МДФ, найбільш дорогими вважаються з натурального каменю. А місце за практичність поділяють стільниці зі штучного каменю і нержавіючої сталі. Вибір за вами і вдалої покупки в нашому інтернет-магазині меблів ОфисКомфорт.


Останнє з статей
Чим вигідно купувати меблі через інтернет
За допомогою інтернету сьогодні можливо не виходячи з дому робити різноманітні придбання. Тепер зовсім необов'язково вир...
Найдорожчі меблі у світі
Кожна людина хоче прикрасити та обставити свій будинок якнайкраще. Все залежить від фінансів, які господар будинку може ...
Практичні поради щодо оформлення кабінету керівника в англійському стилі
Кабінет керівника компанії уособлює собою вираз характеру свого господаря. Оформлення і обстановка в кабінеті можуть баг...
Вибираємо комп'ютерні столи для офісу
Практично в кожному офісі, нехай навіть і невеликому, завжди є комп'ютер, за яким працюють співробітники фірми. Комп'юте...