Вибираючи крісло, зверніть увагу на такі пристрої:
 - Підголівник: позбавить Вас від перенапруги шийних м'язів і дасть можливість розслабитися;
 - Регулятор кута нахилу спинки: призначений зняти навантаження з хребта та м'язів спини;
 - Потовщення на спинці крісла: для рівномірного розподілу тиску крісла на тіло;
 - Механізм постійного контакту зі спиною: спинка крісла щільно прилягає до тіла, підлаштовуючись під Вашу позу, при цьому сидіння не міняє свого положення;
 - Регулятори висоти і (або) ширини підлокітників: зводять нанівець втому в області плечей і шийних хребців.

Більш досконалі і більш дорогі крісла можуть мати більш складні механізми регулювань:

- Плавну зміну висоти спинки і глибини сидіння;
 - Підлокітники, що регулюються по висоті і куту повороту;
 - Синхромеханізм 1: 3, синхронно змінює кут нахилу сидіння і спинки в ергономічній пропорції (кожен градус нахилу сидіння рівний 3 градусам нахилу спинки);
 - Механізм "крісло-качалка" - погойдування крісла з точно підібраним під вашу вагу коефіцієнтом пружності;
 - Можуть використовуватися більш якісні матеріали: вбудований металлокаркас для п'ятипроменевих опор, поліуретан, алюміній, дерево або оббивка шкірою для підлокітників, шкіра поліпшеної вичинки для передніх і верхніх поверхонь сидіння і спинки, натуральна шкіра для нижньої і задньої поверхонь.

Один з критеріїв при виборі крісла - м'якість. Бувають жорсткі, напівм'які і м'які крісла. До групи жорстких відносяться моделі з сидіннями і спинками, виготовленими без використання яких-небудь еластичних настильних матеріалів, тобто сплетеними з соломки, дерев'яними або металевими. М'якими вважаються стільці з великою товщиною наздогнала (30-50 мм) і забезпечені пружинами. Напівм'якими називаються моделі з середньою товщиною настилу (20-40 мм), без пружин.

Поверхня сидіння не повинна бути занадто рельєфною. Бажано, щоб сидіння мало закруглені краї щоб уникнути тиску на стегно. Зверніть увагу на оббивку: оббивка повинна пропускати повітря, тобто бути не дуже товстою.

Підлокітники. Краще, щоб вони були - тоді ліктям співробітника буде надана необхідна підтримка, і під час сидіння, і при вставанні з стільця.

Опора. Незалежно від дизайну, конструкція крісла повинна бути стійкою. Чим більше площа опорної хрестовини, тим надійніше модель. Металеві несучі конструкції, виготовлені з хромованої сталі, поки зарекомендували себе краще за всіх.

Ролики. Прогумовані ролики краще підходять для паркету, пластмасові - для лінолеуму і килимових покриттів. Для особливо активних, можливо, варто передбачити ролики з пригальмовувальним механізмом.

Механізм. Головне його завдання - сприяти руху в сидячій позі, зберігаючи при цьому правильне положення тіла, поставу. Вважається, що крісло ергономічне, якщо у нього як мінімум п'ять регулювань. Що взагалі може бути запропоновано покупцеві в різних моделях офісних стільців? Можливість плавної зміни висоти спинки і глибини сидіння, незалежне регулювання нижньої і верхньої частини спинки, гнучкий корпус, коли верхня частина спинки і частину сидіння виготовляються на шарнірах і згинаються під вагою голови і ніг, повторюючи вигини тіла, підлокітники, що регулюються по висоті і куту повороту .

У термінології можна виділити наступні види механізмів: звичайне регулювання (пневматичне регулювання висоти сидіння), регулювання глибини сидіння на довжину ходу 50 або 70 мм, механізм постійного контакту (постійний контакт спинки крісла з користувачем з можливістю фіксації в одному або декількох положеннях) , біосінхронний механізм (автоматичне переміщення спинки і сидіння за рухами вашого тіла), механізм гойдання (регулюючий нахил крісла вперед і назад), механізм з центральною віссю, коли нахил крісла вперед здійснюється по центральній осі сидіння, і механізм зі зміщеною віссю, коли вісь механізму зміщена до переднього краю, що дозволяє користувачеві весь час упиратися ногами в підлогу.

Всі механізми повинні бути прості в управлінні, зі зручним розташуванням важелів і кнопок, з регулюванням навантаження залежно від ваги сидячого. Завчасно перевірте допустиму межу навантаження крісла, у кожної моделі він свій (ці дані можна знайти в технічному паспорті, зазвичай максимум - 110-120 кг.).

Спинка повинна мати таку форму, при якій досягається рівномірний розподіл тиску по поверхні зіткнення. Бажано, щоб м'яка оббивка була водо- та паропроникаючою. Зверніть увагу, чи можливо змінювати висоту сидіння і нахил спинки, наявність на механізмі фіксування амортизатора, пом'якшувального різке навантаження на хребет при посадці

Для зручності сидіння стільці можуть також обладнуватися підлокітниками (цей різновид ще іменують напівкріслами) або мати злегка вигнуту спинку, що повторює обриси людської спини. Їх висота повинна бути такою, щоб руки на них лежали вільно. Якщо лікті впираються в підлокітники, то підняті плечі деформують хребет. Взагалі наявність підлокітників залежить від того, наскільки багато співробітникам доводиться працювати з клавіатурою комп'ютера (для підтримки ліктів), і як часто вони покидають робоче місце (щоб можна було спиратися в момент вставання або посадки).

Купувати стільці без підлокітників має сенс тільки у разі браку вільних площ в офісі. П'ятипроменева опора з легко обертовими коліщатами забезпечує користувачу не тільки стійке положення, а й свободу переміщення.

Тут важливо пам'ятати просте правило: тверда підлога - м'які ролики, і навпаки. Інакше твердими можна зіпсувати дорогу паркетну підлогу і замучитись пересувати стілець з м'якими коліщатками по килимовому покриттю.

Всі регулювання повинні здійснюватися легко і приємно - тільки так можна привчитися підлаштовувати крісло під свою фігуру, а не навпаки.

Останнє з статей
Чим вигідно купувати меблі через інтернет
За допомогою інтернету сьогодні можливо не виходячи з дому робити різноманітні придбання. Тепер зовсім необов'язково вир...
Найдорожчі меблі у світі
Кожна людина хоче прикрасити та обставити свій будинок якнайкраще. Все залежить від фінансів, які господар будинку може ...
Практичні поради щодо оформлення кабінету керівника в англійському стилі
Кабінет керівника компанії уособлює собою вираз характеру свого господаря. Оформлення і обстановка в кабінеті можуть баг...
Вибираємо комп'ютерні столи для офісу
Практично в кожному офісі, нехай навіть і невеликому, завжди є комп'ютер, за яким працюють співробітники фірми. Комп'юте...